22 Δεκ 2006

Kινητοποιήσεις για το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου νομού Θεσ/κης

Την ερχόμενη τετάρτη 27.12.06 (στις 10:00) θα έχει μαζική διαμαρτυρία κατοίκων του Ζαγκλιβερίου και συμπαραστατών/αλληλέγγυων, παρέμβαση στο διοικητή του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσ/κης (όπου υπάγεται το Κέντρο Υγείας) και επίδοση ψηφίσματος των κατοίκων μετά από συλλογή υπογραφών.
Επίσης έχει καλεστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Υγείας την ίδια ημέρα (Τετάρτη 27 – 12 – 2006) στις 08:00πμ.

Η ΕΝΙΘ έβγαλε καταγγελία των διώξεων (την οποία μάλλον υιοθέτησε και η ΟΕΝΓΕ) και καλεί σε κινητοποίηση συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια Λαγκαδά την 6η Φεβρουαρίου 2007 (η πρώτη ημέρα που έχει οριστεί για την απολογία στην Ανακρίτρια). Στην πρώτη Γενική Συνέλευση της ΕΝΙΘ που θα γίνει θα κατατεθεί και το αίτημα για απεργία την ίδια ημέρα.

Τί έχει γίνει στο Ζαγκλιβέρι;

Δύο γενικοί γιατροί, που εργάζονταν ως επιμελητές Β' εκεί,πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της «Σύσκεψης Εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου και στα περιφερειακά ιατρεία».
Επίσης συνέβαλαν στη δημιουργία πρωτοβάθμιων επιτροπών των κατοίκων των γύρω χωριών, καθώς και γενικών συνελεύσεων, με σκοπό την αυτοοργάνωσή τους για θέματα υγείας και περίθαλψης.

Συνέπεια αυτής της κοινωνικής και συνδικαλιστικής δράσης τους ήταν να τους ασκηθεί πειθαρχική δίωξη, από κοινού με άλλους 5 εργαζομένους εκεί, να τους αρνηθεί η ανανέωση της θητείας τους, μετά τη λήξη της πενταετίας. Ενώ οι θέσεις τους επαναπροκηρύχθηκαν και οι παραπάνω γιατροί ήταν οι μοναδικοί υποψήφιοι, το Συμβούλιο έκρινε ότι αυτές οι δύο θέσεις είναι άγονες με εντελώς αυθαίρετο και παράνομο τρόπο, δηλαδή ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον γι' αυτές από κανέναν. Ετσι οι δύο γιατροί απολύθηκαν και οι δύο θέσεις καταργήθηκαν αφού κρίθηκαν άγονες, παρόλο που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στην περιοχή.


ΟΙ μορφές αγώνα των κατοίκων της περιοχής έχουν πάρει πολυάριθμες μορφές, με την οργάνωση από τις επιτροπές και τις γενικές συνελέυσεις τους, όπως κλείσιμο δρόμων, συλλογή υπογραφών, ενώ την τετάρτη υπάρχει απόφαση για μαζικό κατέβασμα με τη ναύλωση λεωφορείων...

Πέρα από τους κατοίκους έχουν διοργανωθεί επιτροπές και εκδηλώσεις αλληλεγγύης στα 2 μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ έχουν κινητοποιηθεί και σωματεία.

1 σχόλιο:

βα.αλ. είπε...

Χαιρετε, αν θέλετε δείτε το http://prwtov-zagkliv.blogspot.com/ είναι για τους σχετικούς αγώνες στο Ζαγκλιβέρι ευχαριστώ.