19 Δεκ 2006

Συγκέντρωση ενάντια στο νέο εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά

ανιχνεύτηκε στη σημερινή Ελευθεροτυπία:

"Υποκατάσταση Εξάρτησης"

Τη λογική της συντήρησης της εξάρτησης μέσω των υποκαταστάτων εισάγει στην ελληνική πραγματικότητα το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά, καταγγέλλουν οι φορείς που υλοποιούν την απεξάρτηση 18ΑΝΩ, ΚΕΘΕΑ αλλά και οι σύλλογοι γονέων των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Οπως επισημαίνουν, δεν είναι τυχαία η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα που εκπονούν. Ζητούν την άμεση απόσυρση του σχεδίου και την εκπόνηση σε εύλογο χρονικό διάστημα νέου που θα προκύψει ύστερα από διάλογο του υπουργείου Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Προς επίρρωση του αιτήματός τους το 18ΑΝΩ και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιούν σήμερα το απόγευμα (5 μ.μ.) συγκέντρωση διαμαρτυρίας και περικύκλωση του υπουργείου Υγείας στην Αριστοτέλους.

«Αυτό το σχέδιο προτείνει μια μονοδιάστατη πολιτική αντιμετώπισης της εξάρτησης η οποία εκφράζει μόνο τον ΟΚΑΝΑ ως φορέα προγραμμάτων υποκατάστασης χαμηλών προδιαγραφών, χωρίς ψυχοκοινωνική στήριξη. Χωρίς αναφορά στα κοινωνικά αίτια της πολυτοξικομανίας που καταδικάζουν όλο και πιο νέα άτομα απ' όλα τα στρώματα ν' αναζητούν τρόπους φυγής από την αβίωτη πραγματικότητα... Η λογική της υποκατάστασης ως κύριας μεθόδου αντιμετώπισης των ναρκωτικών κρύβει πίσω της την αστήρικτη αντίληψη της χρόνιας υποτροπιάζουσας αυτοπροκαλούμενης νόσου, όπως κάποιοι χαρακτηρίζουν την τοξικομανία, αλλά και τη με πάση θυσία μείωση του κόστους των προγραμμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η θεραπευτική ομάδα του 18ΑΝΩ.

«Το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο στην αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής απέχει πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα και τις υφιστάμενες ανάγκες και χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, χωρίς βέβαια να έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος», αναφέρει το ΚΕΘΕΑ τονίζοντας την απουσία ισόρροπης ανάπτυξης πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, κοινωνικής επανένταξης και μείωσης της βλάβης.

Ζητεί ακόμη τη δημιουργία οργάνου παρά τω πρωθυπουργώ για το συντονισμό και σχεδιασμό της εθνικής πολιτικής με διαχωρισμό του ρόλου του ΟΚΑΝΑ, πρόταση που αποτελεί προγραμματική εξαγγελία της κυβέρνησης. Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και άκαμπτες γραφειοκρατικές στρατηγικές, ούτε αφήνει περιθώρια για αυτοσχεδιασμούς, καταλήγει το ΚΕΘΕΑ.

Ενα νέο σχέδιο με κεντρική στρατηγική, ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη, με έμφαση στην πρόληψη και κοινωνική επανένταξη ζητούν και το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, η Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: