26 Σεπ 2007

Άδικη Απόλυση εργαζομένης στο χώρο της Ψυχικής υγείας: Καταγγελία

από το ιντυμήντια...


Καταγγελία από σωματεία εργαζομένων για άδικη απόλυση εργαζόμενης στο χώρο της ψυχικής υγείας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ

ΑΔΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

 

 

Άλλη μια άδικη απόλυση έλαβε χώρα σε δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης πριν λίγες ημέρες. Την Παρασκευή 14/9 απολύθηκε η συνάδελφος Μαρία Βαβίτσα από τη δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «Οικοτροφείο στην Ακρη της Πόλης» στη Π. Πεντέλη που ανήκει στην Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), έπειτα από 7  χρόνια συνεχούς προσφοράς στους ηλικιωμένους ενοίκους του οικοτροφείου και μετά από μια σημαντική πορεία στο χώρο της ψυχικής υγείας. Λίγο πριν σχολάσει τη φώναξαν στα γραφεία της εταιρίας και της ανακοίνωσαν την απόλυσή της.

Τα σωματεία εργαζομένων στις δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΝΠΙΔ) καταγγέλλουμε την παραπάνω απόλυση γιατί:

·        Δεν υπήρξε κανένας λόγος που να δικαιολογεί την αναγκαιότητα για την απόλυσή της. Η Μαρία Βαβίτσα ήταν προϊσταμένη νοσηλεύτρια στο οικοτροφείο, και ποτέ δεν της ασκήθηκε αρνητική κριτική για το έργο της, αντίθετα η διοίκηση της είχε προτείνει προαγωγή, την οποία η συνάδελφος δεν είχε αποδεχτεί. Αυτό που της ειπώθηκε προφορικά ήταν πως η διοίκηση κρίνει «πως πρέπει να ανανεωθεί ο αέρας στο οικοτροφείο».

·        Είναι απαράδεκτο και παράνομο να απολύεται μια έμπειρη εργαζόμενη προκειμένου να προσληφθεί άλλος. Άλλωστε, όλοι στο χώρο της ψυχικής υγείας γνωρίζουμε, ότι η εμπειρία των εργαζομένων διευκολύνει τους θεραπευτικούς στόχους και τη θεραπευτική συνέχεια.

·        Είναι απαράδεκτο και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σε όλους το γεγονός ότι σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης βρίσκονται εύκολα τα χρήματα για αποζημιώσεις για απολύσεις ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν συχνά απλήρωτοι επί σειρά μηνών.

·        Θεωρούμε πως η  συνδικαλιστική δράση της συναδέλφισσας, για την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των εργαζόμενων να αμείβονται κάθε μήνα για την εργασία τους  ήταν εδώ και πολύ καιρό γνωστή στην εργοδοσία, ενοχλούσε και αυτό φαίνεται να συνιστά βασικό, αν όχι το μοναδικό, λόγο που οδήγησε την εργοδοσία να προχωρήσει στην απόλυσή της.

·        Είναι απαράδεκτο να απολύεται αιφνίδια μια εργαζόμενη σε κάθε περίπτωση, αλλά πολύ περισσότερο στον ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας, όπου οι ίδιοι οι ασθενείς επηρεάζονται δυσμενώς καθώς οι σχέσεις τους με το προσωπικό αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επιτυχούς τους θεραπείας. Η διακοπή οποιασδήποτε σχέσης και για οποιοδήποτε λόγο είναι αναγκαίο να προετοιμάζεται για καιρό. Η συγκεκριμένη αιφνίδια απόλυση μας κάνει να πιστεύουμε ότι η έγνοια της διοίκησης για τους ασθενείς είναι άκρως υποκριτική.   

·        Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμα αντικείμενα για να πετιούνται από τους χώρους εργασίας, αλλά άνθρωποι με δικαιώματα, ανάγκες και οικογένεια, οι οποίοι όταν βρίσκονται από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς δουλειά διαταράσσεται κάθε πτυχή της ζωής τους. 

 

Τα σωματεία εργαζομένων που υπάρχουν στις δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης καταγγέλλουν την άδικη απόλυση, στέκονται αλληλέγγυοι στη συνάδελφο Μαρία Βαβίτσα και επαγρυπνούν για οποιαδήποτε παραβίαση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στους συναδέλφους σε όποια δομή κι αν εργάζονται και απαιτούν:

  • Καμία απόλυση εργαζομένων
  • Απόδοση τώρα όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης
  • Πολιτική δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης για ουσιαστική και οριστική επίλυση των προβλημάτων χρηματοδότησης και λειτουργίας των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης     
  • Γενναίες αυξήσεις με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες. Όχι στους μισθούς πείνας

 

 Ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ μας εντείνεται, η συνδικαλιστική δράση οργανώνεται προκειμένου να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ασθενών και να διεκδικήσουμε την επίλυση των ήδη αυξημένων προβλημάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας.

 

 

  • Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων, Πρόεδρος: Νικολέτα Κυράνα (τηλ. 6932906429, ηλεκτρ. διεύθυνση: social_somatio@yahoo.gr)   
  • Σωματείο Εργαζομένων στο Περιβολάκι, Πρόεδρος: Αγγελική Συλλιγαρδάκη (τηλ.6977177173).
  • Σωματείο Εργαζομένων της ΕΨΥΚΑ στη Δράμα, Πρόεδρος: Αθανάσιος Παπαδόπουλος (τηλ.6974758001).
  • Σωματείο Εργαζομένων Δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Μακεδονίας Θράκης (Σ.Ε.Δ.Ψ.Α.Μ.Θ.), Πρόεδρος: Γιώργος Σουμελίδης (τηλ.6936593040, ηλεκτρ.διεύθυνση: somatio@yahoo.gr).

Blogged with Flock

Δεν υπάρχουν σχόλια: