23 Σεπ 2007

Δράση ενάντια στην ψυχιατρική βία & την καθήλωση

Από το ίντυμήντια:

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=768340

Μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση επικοινωνιακού ακτιβισμού έγινε την Παρασκευή το βράδυ στο 1ο Ψυχιατρικό Συνέδριο Αν. Ευρώπης από τα μέλη της Πανελλαδικής Συσπείρωσης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η παρέμβαση έγινε στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη, την ώρα του χαιρετισμού του Πρύτανη του ΑΠΘ και του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, ενώπιον του Μητροπολίτη Ανθίμου και λοιπών παρατρεχαμένων. Σηκώθηκαν πανώ μέσα στην αίθουσα, έγινε διακοπή των ομιλητών, μοιράστηκαν φυλλάδια, και στη συνέχεια έξω από το συνέδριο έγινε μια performance καθήλωσης από δύο "ψυχιάτρους".

Στόχος της παρέμβασης, ήταν η αποκάλυψη της βαρβαρότητας στα ψυχιατρεία των Βαλκανικών χωρών και η εναντίωση σε κάθε μορφή άσκησης βίας (χημική και μηχανική καθήλωση, ηλεκτροσόκ), που και στην Ελλάδα αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Κύριο αίτημα είναι  να καταστεί ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ Η ΚΑΘΗΛΩΣΗ .

Το φυλλάδι οπου μοιράστηκε:

ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ Η ΚΑΘΗΛΩΣΗ

 
Χιλιάδες έγκλειστοι στα Ψυχιατρεία όλων των βαλκανικών χωρών υφίστανται αυτή την ώρα την ψυχιατρική βαρβαρότητα και βιώνουν κάτω από τις πιο άθλιες συνθήκες τον κοινωνικό, αλλά και τον βιολογικό τους  θάνατο.

Χιλιάδες έγκλειστοι βιώνουν τη μηχανική ή χημική καθήλωση, υποβάλλονται σε Ηλεκτροσόκ, ή βρίσκονται στην απομόνωση και στερούνται με το πρόσχημα του «θεραπευτικού μέτρου» τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Δηλαδή, το δικαίωμα να είναι άνθρωποι.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι επιλογή τους.

Είναι επιλογή ενός κοινωνικού – πολιτικού – πολιτισμικού κατεστημένου, το οποίο για να διατηρήσει την ισορροπία του μοντέλου ανάπτυξης και αναπαραγωγής του, χρειάζεται τον κοινωνικό έλεγχο, αλλά και την κοινωνική εξόντωση όλων εκείνων που απειλούν την ισορροπία του. Αυτή η επιλογή αποκαλύπτεται στη διάδραση πολλών παραγόντων. Ποιοι είναι αυτοί;

Είναι οι επιστήμες εκείνες, οι οποίες με την επινόηση διαφόρων ψυχιατρικών, ψυχολογικών και κοινωνιολογικών θεωριών, έρχονται να διαμορφώσουν και να οριοθετήσουν αυθαίρετα, αλλά «με επιστημονικούς όρους», τη διάκριση μεταξύ «φυσιολογικού» και «μη-φυσιολογικού», «υγιούς» και «ψυχασθενούς».            

Είναι κυρίως η Ψυχιατρική, η οποία — παρατηρώντας, περιγράφοντας και κωδικοποιώντας με την επιστημονική αυθαιρεσία της ψυχιατρικής νοσογραφίας στην παραδοσιακή, στη βιο-ψυχοκοινωνική και στην κοινοτική της εκδοχή σε συνέργεια με τη Δικαιοσύνη και τις φαρμακοβιομηχανίες — κατασκευάζει την έννοια της επικινδυνότητας και του επικίνδυνου ψυχασθενή.

Είναι οι κυρίαρχες πολιτικές ψυχικής υγείας, οι οποίες κατευθύνονται αποκλειστικά από δημοσιονομικά κριτήρια και κινούνται σε μια κατεύθυνση μείωσης του «βάρους» της δημόσιας δαπάνης και της ιδιωτικοποίησης ή της μείωσης των εγκλείστων με τη μεταφορά τους από τις κρατικοδίαιτες «μη-κερδοσκοπικές εταιρείες» σε νέου τύπου ιδρυματικές δομές στην κοινότητα.

Είμαστε εμείς οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας, που εγκλωβισμένοι σε διαδικασίες και μηχανισμούς αλλοτρίωσης, αποποιούμαστε ακόμα και την ανθρώπινη υπόστασή μας και μετατρεπόμαστε, μέσα από το σύστημα εκπαίδευσης, σε εκπαιδευμένα εργαλεία άσκησης βίας σε συνανθρώπους μας.

Είμαστε εμείς οι πολίτες που με την ανοχή μας απέναντι στον εγκλεισμό και στην εξόντωση των συμπολιτών μας, συντηρούμε και αναπαράγουμε αυτή την κατάσταση.

Το αίτημα, λοιπόν, για την απαγόρευση και ποινικοποίηση της άσκησης κάθε μορφής βίας στην Ψυχιατρική και για την κατάργηση των τόπων εγκλεισμού δεν είναι απλά ένα ανθρωπιστικό ζητούμενο, αλλά και ένα αίτημα για τη δική μας απελευθέρωση από την αλλοτρίωση που βιώνουμε κι εμείς οι ίδιοι.

 
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ


και ένα μικρό βίντεο:

technorati tags:, , , ,

Blogged with Flock

Δεν υπάρχουν σχόλια: