22 Μαΐ 2007

Η απογοήτευση στις μετακομμουνιστικές κοινωνίες (στη Δύση τι;)


Σχόλιο ακολουθεί: μια λογοκλοπή από την "ε" σχετικά με μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δείχνει ότι, με ποσοτική έρευνα σε δείγμα 29.000 ανθρώπων, μόνο το 30% πιστέυει ότι είναι καλύτερα μετά την κατάρρευση του"υπαρκτού" σοσιαλισμού. Όπως λέει και ο τίτλος, τα 2/3 δηλώνουν ότι νιώθουν απογοήτευση και απαισιοδοξία για το μέλλον τους

Φυσικά, καταγράφεται και το χάσμα γενεών που ταλανίζει όλη την Ευρώπη, αλλά στις μετακομμουνιστικές, ανατολικές χώρες η έρευνα δείχνει ότι οι νέοι είναι πιο αισιόδοξοι/ες για τη ζωή τους, ενώ το 54% του δείγματος πιστεύει ότι τα παιδιά τους θα έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική τους.  Στη δυτική ευρώπη και ειδικά στην ελλάδα συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, δηλ. οι νέοι αισθάνονται ότι δεν θα έχουν καλύτερη ζωή από τους γονείς τους και δηλώνουν απαισιοδοξία.

Το πιο ανησυχητικό από το άρθρο όμως είναι που αναφέρεται ότι το 1/5 των ερωτηθέντων δεν το ενδιαφέρει σε τι πολίτευμα θα ζει.

______________________________

Δεν έχουν πειστεί για τις αρετές των αγορών και της δημοκρατίας * Μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας


2 στους 3 απογοητευμένοι στις μετακομμουνιστικές κοινωνίες

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Δεκαοκτώ χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, για την πλειονότητα των κατοίκων του πρώην ανατολικού μπλοκ ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει...

Σύμφωνα με κοινή μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη και της Παγκόσμιας Τράπεζας, «μόνο το 30% των ανθρώπων (σ.σ. στις χώρες των πρώην ανατολικού μπλοκ) πιστεύει ότι η ζωή τους είναι καλύτερη σήμερα απ' ό,τι το 1989». Η έκθεση φέρει τίτλο «Η Ζωή στις Υπό Μετάβαση Χώρες» και συντάχθηκε με βάση τις απαντήσεις 29.000 ανθρώπων σε 29 χώρες. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την ετήσια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη, που άρχισε χθες στο Καζάν της Ρωσίας.

Η έκθεση αποτυπώνει βαθύ χάσμα στις μετακομμουνιστικές κοινωνίες, τόσο μεταξύ των γενεών όσο και μεταξύ των κατοίκων των αστικών κέντρων και αυτών που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές. Οι νέοι εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι για τη ζωή τους σε αντίθεση με τις παλαιότερες γενιές, όπως οι συνταξιούχοι, οι οποίοι επλήγησαν περισότερο από την κατάρρευση του «υπαρκτού» και την απώλεια των υψηλών επιπέδου παροχών που απολάμβαναν.

Υψηλότερα είναι επίσης τα ποσοστά απαισιοδοξίας στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, λόγω της αισθητής μείωσης του βιοτικού επιπέδου στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

«Ιδια και χειρότερη διαφθορά»

Η πλειοψηφία των κατοίκων θεωρεί ακόμη ότι η διαφθορά είναι ίδια ή και χειρότερη σε σχέση με την εποχή του «υπαρκτού». «Μόνο το 15% απάντησε ότι πιστεύει πως υπάρχει μικρότερη διαφθορά απ' ό,τι το 1989, ενώ το 67% απάντησε ότι η διαφθορά είναι ίδια ή και χειρότερη απ' ό,τι ήταν πριν αρχίσουν οι μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η έκθεση. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο, 75%, στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι κάτοικοι των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ δεν έχουν καν πειστεί ούτε για τις αρετές της οικονομίας της αγοράς και της δημοκρατίας. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί από τις αρετές των αγορών και της δημοκρατίας».

Η έκθεση αναφέρει ότι το 36% προτιμά να ζει υπό τις αρχές της δημοκρατίας και της οικονομίας της αγοράς, έναντι 10% κυρίως ηλικιωμένοι, φτωχοί και άνεργοι που προτιμούν μια απολυταρχική κυβέρνηση και μια κατευθυνόμενη οικονομία. Το ένα πέμπτο απαντά ότι δεν το νοιάζει σε τι καθεστώς θα ζει.

Η μόνη ίσως αισιόδοξη νότα είναι η πίστη του 54% ότι τα παιδιά τους θα έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική τους.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/05/2007

technorati tags:, , , ,

Blogged with Flock

Δεν υπάρχουν σχόλια: