21 Ιαν 2007

H ιδεολογική λειτουργία των ΜΑΤαζήδων: ψέμμα ή πραγματικότητα;

Αυτές τις μέρες ήθελα να ποστάρω για τις σκηνές με τις μάχες έξω από το ΕΜΠ, στην Πατησίων και την Στουρνάρη.

Που μας δείχνουν ντέ όλα τα κανάλια, ως δικαιολογία για την προώθηση της κατάργησης του ασύλου. Σε συνεχή επανάληψη.

Κυριακή σήμερα και αφού τελείωσε το πολυ καλό συνέδριο για τις ταυτότητες και τη μετανάστευση, βρήκα λίγο χρόνο να οργανώσω τις σκέψεις μου.

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σε ένα από αυτά τα πλάνα, εικονίζεται ένας ΜΑΤατζής να τρέχει θαραλλέα προς το πεδίο της μάχης, την είσοδο του πολυτεχνείου επί της Στουρνάρη, και  αντί να συμμετάσχει σε αυτή, πχ πετώντας δακρυγόνο ή/και πέτρα (ακόμη και συλλαμβάνοντας κάποιον/α), να επιτελέσει ας πούμε την εργασία για την οποία τον πληρώνω εγώ και όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες (βλ. Μονάδα Αποκατάστασης Τάξης, χαχαχα) ηρωϊκά να διασώζει μια εμφανώς καιόμενη (ή καμμένη) ελληνική σημαία, την οποία και φέρνει προς την πλευρά των συναδέλφων του και των δημοσιογράφων/εικονοληπτών . Ένας συνάδελφός του δε, τον χτυπά επιτιμητικά στην πλάτη, σαν να του λέει "καλά έκανες, μπράβο".

Αυτή την εικόνα προσέλαβα εγώ από τις τηλεοπτικές ειδήσεις.

Και από αυτή ήθελα να γράψω ένα λάβρο σχόλιο για τους ΜΑΤατζήδες που επιτελούν περισσότερο ιδεολογική λειτουργία και αντί να προασπίζουν το άσυλο από "εξω-πανεπιστημιακούς" "γνωστούς/αγνώστους" (ενδιαφέρουσες τηλεοπτικές πλάνες), προτιμούν να διασώζουν τη καιόμενη σημαία, ώστε να μας δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τα ιδανικά που αυτή αντιπροσωπεύει και δεν τα αφήνουν στην ασυδοσία των "γνωστών/αγνώστων". Το κράτος υπάρχει, και τα ΜΑΤ μας προστατεύουν. Αποκαθιστούν την Τάξη! Νά, σώζουν και τη σημαία από τους αλήτες. Ήθελα να γράψω ότι η αστυνομία προστατεύει το έθνος και φροντίζει να μην τραυματιστεί το αγωνιστικό και πατριωτικό του φρόνημα από τους αναρχικούς, όπως το 1995 (θυμάστε, μέχρι και μηνύσεις είχαν γίνει τότε εναντίον του Β. Διαμαντόπουλου και του Α. Χρύση).

Μάλιστα, είχα παρατηρήσει ότι κάποια κανάλια (δε θυμάμαι ποιά) γράφανε κατά τα προηγούμενα συλλαλητήρια ότι οι "αναρχικοί (τολμάνε να) καίνε τη σημαία" ως διακύβευμα για να δικαιολογηθεί η δράση της αστυνομίας, με τους τόνους χημικών και τις προληπτικές προσαγωγές, ξυλοφορτώματα, αλλά και τη νομοθέτηση της παρακολούθησης με τις κάμερες.

Και θα έγραφα: τι να δείχνει αυτή η πράξη του "οργάνου", ότι ενήργησε αυτόβουλα γιατί ως πατριώτης δεν άντεξε να βλέπει το σύμβολο του έθνους να καίγεται από κάποιους "αλήτες" και πήρε την απόφαση να ριχτεί στο πεδίο της μάχης για να την σώσει, ή ότι πήρε οδηγίες από τον επικεφαλής: "Ρε μπάμπη/σάκη/λάκη (no offence, βέβαια) πάνε να σώσεις τη σημαία που καίνε αυτά τα κωλόπαιδα, να φανεί ότι κάνουμε και εμείς κάτι, είναι οι κάμερες εδώ". Είναι όργανο/ακούνητο στρατιωτάκι (heil Βύρωνα) ή είναι συνειδητός πατριώτης αστυφύλαξ (δώστε βάση στους συνειρμούς της λέξης) και εθνικός ήρωας;

Η πράξη του (μπροστά στις κάμερες) τι να θέλει να μας πει άραγε;

Τα ΜΑΤ κάνουν έργο και διασώζουν τα σύμβολα του έθνους, που τα τραυματίζουν οι αναρχικοί, ενώ οι κακοί πολιτικοί δεν παίρνουν την απόφαση να αναθεωρήσουν το άσυλο και να μαζέψουν τους αλητήριους που καίνε τη σημαία, και μάλιστα κάποιο κόμμα (βλ. ΣΥΝ) γίνεται κάθε φορά αυτόκλητος υπερασπιστής των αναρχικών;

Να γράψω για τον ιδεολογικό ρόλο των ΜΜΕ, που προτιμάνε να έχουν για μόνιμους συνομιλητές στα πάνελ (ακρο)δεξιούς φανφαρόνους και θεατρίνους με φαιδρές απόψεις, αντί για εκπροσώπους του πανεπιστημιακού κινήματος*. Αλλά δεν σχολίασαν καθόλου αυτό το πλάνο, σαν να είναι αυτονόητο ότι είναι στην αρμοδιότητα του κάθε ΜΑΤατζή να διασώζει ένα καμμένο πανί.

Αφού τα έγραψα και ξαλάφρωσα, να αναφέρω τι διάβασα την Πέμπτη και μου μπήκαν περισσότερες αμφιβολίες στο μυαλό.

Αντι- HIGHLIGHT είδηση νουμερο 1: Ο μπάτσος που γεμάτος ''αρετή και τόλμη'' πάει να πάρει πάνω απο ένα καφάο στην Στουρνάρη ένα φλεγόμενο γαλανόλευκο πανι. Όταν γεμάτος καμάρι τα κατάφερε (και τον έπιασαν και οι κάμερες βεβαίως- βεβαίως) πήγε λίγο παραπίσω και το πέταξε κουρελιασμένο σε μια γωνία σκουπίζοντας και τα χέρια του γιατί λερώθηκε. Μόλις έκανε το ηρωικό του κατόρθωμα, πέταξε το «τιμημένο» σύμβολο που έσωσε από τα χέρια των βανδάλων στα σκουπίδια. Είχε τελειώσει η ηρωική αυτοθυσία του μόλις απομακρύνθηκε από τις κάμερες…

((i)) Indymedia :: Athens :: Newswire :: Πανεκπαιδευτική πορεία 17 Γενάρη 2007

το κείμενο είναι από τους "κόκκινους αντιρεπόρτερ" μια συλλογικότητα "δημοσιογράφων" που προσφέρει ενημέρωση "από τα κάτω" (grassroots) σε μεγάλα κινηματικά γεγονότα, με μια ματιά διαφορετική από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Και εγώ δεν έχω λόγο να μην τους πιστέψω.

Μήπως λοιπόν όλο το πλάνο ήταν μια σκηνοθεσία από τα ΜΜΕ, για να εμπεδωθεί ο ρόλος των ΜΑΤ; Για να ηρωοποιηθούν;


*Εδώ να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Δρίτσα, συνδικαλιστή του Σ.Φ. Ιατρικής Αθήνας, των ΕΑΑΚ και της ΑΡ.ΑΝ, που χθές (Σαββ, 20/1) στο δελτίο ειδήσεων του Αlpha δήλωσε ευθαρσώς και με επιμονή ότι δεν συζητά με τον εκπρόσωπο τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. και τον χαρακτήρισε τραγικό. Με αποτέλεσμα αυτός να χάσει την ψυχραιμία του και να αρχίσει να ωρύεται. 

technorati tags:, ,

Blogged with Flock

Δεν υπάρχουν σχόλια: