15 Ιουν 2007

Untitled

Η δεύτερη γενιά στο «Τούνελ 14»

Η διαδρομή που ενώνει: το τρόλεϊ της μνήμης 

   Την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2007, ημέρα την οποία ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει Διεθνή Ημέρα Προσφύγων, θα πραγματοποιηθεί η δημόσια δράση «Tunnel 14» μέσα στο τρόλεϊ της γραμμής 14 (Πλατεία Παπαδιαμάντη – Νέο Ψυχικό). Τη δράση διοργανώνει η Κοινότητα Ανοικοδόμησης (Reconstruction Community) σε συνεργασία με την Ένωση Οργανώσεων Αφρικανών Γυναικών (United African Women Organization) και τον Ελληνοσουδανικό Σύνδεσμο Φιλίας.

   Βασικοί στόχοι, η προβολή των θεμάτων που αφορούν τη δεύτερη γενιά μεταναστών, η ανάδειξη των προβλημάτων ένταξης και κοινωνικοποίησης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί και ζουν στη χώρα μας, και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

   Η γραμμή 14 του ΗΛΠΑΠ, που εκτελούσε την διαδρομή Πατήσια-Αμπελόκηποι, λειτούργησε σαν όχημα για την διακριτική μετακίνηση των μελών της νεο-αφιχθείσας αφρικανικής κοινότητας κατά τη δεκαετία του '80. Η γραμμή αυτή συνέδεε απευθείας τους δύο πόλους διαμονής τους. Όσοι τη χρησιμοποιούσαν είχαν την αίσθηση πως διέσχιζαν την πόλη ακολουθώντας μια ασφαλή διαδρομή, σαν να περνούσαν μέσα από ένα δικό τους «τούνελ».

   Στην προσπάθεια ενεργοποίησης αυτής της μνήμης, το τρόλεϊ 14 παραδίδεται συμβολικά στους ίδιους τους μετανάστες για μια διαφορετική διαδρομή. Στις 20 Ιουνίου 2007, το τρόλεϊ 14 θα μεταφέρει παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, τα οποία θα εκτελέσουν περφόρμανς, προκαλώντας την έκπληξη των επιβατών. Σε μια διαδρομή που ενώνει δύο αστικές περιοχές της «παγκόσμιας» πόλης μας, σε ένα όχημα όπου συναντιούνται διαφορετικοί κοινωνικοί κόσμοι.

   Η δράση θα ξεκινήσει στις 7:00 το απόγευμα από την Πλατεία Παπαδιαμάντη και σε όλη τη διαδρομή θα «συμβαίνουν» και θα «προκύπτουν» πράγματα από τους συμμετέχοντες –παιδιά, εθελοντές, καλλιτέχνες– και τους επιβάτες. Στη συγκεκριμένη διαδρομή η επιβίβαση θα γίνεται δωρεάν, μουσικοί θα μπαίνουν απρόσμενα στις στάσεις του τρόλεϊ, πλαισιώνοντας με τη μουσική τους τον ήχο της πόλης, φωτογραφικές μηχανές θα μοιράζονται στους επιβάτες για να καταγράφουν τα χάπενινγκ.

   Στο τέλος της διαδρομής, θα δοθεί μεγάλη συναυλία στην πλατεία Αμερικής, στην οποία θα συμμετέχουν οι: HAPPY DOG PROJECT, Απόστολος Ρίζος, Φίλιππος Παππάς, ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ, LADYBURST, BONUS TRACK, FTK FFELIPE.

     

Το πρόγραμμα της δράσης στη διαδρομή του τρόλεϊ 14 έχει ως εξής:

19:00  εκκίνηση διαδρομής από την πλατεία Παπαδιαμάντη

    19:20  στάση για περίπου 30’ και πραγματοποίηση της πρώτης περφόρμανς στην πλατεία Αμερικής

19:50  συνέχιση της διαδρομής μέχρι το τέρμα του Νέου Ψυχικού

20:20 επιστροφή από Νέο Ψυχικό προς πλατεία Αμερικής

20:40 στάση και επανάληψη της περφόρμανς στην πλατεία Αμερικής

21:00 συναυλία  

Διοργάνωση:

Κοινότητα Ανοικοδόμησης (Reconstruction Community), Ένωση Οργανώσεων Αφρικανών Γυναικών (United African Women Organization), Ελληνοσουδανικός Σύνδεσμος Φιλίας. 

Χορηγοί και υποστηρικτές της προσπάθειας:

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Photo Ιγνατιάδης, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, ΗΛΠΑΠ, Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας στο πλαίσιο της καμπάνιας «όλοι ίσοι – όλοι διαφορετικοί», Διεθνής Αμνηστία, ΓΣΕΕ. 
 

Επικοινωνία:

www.reconstruction.gr

info@ reconstruction.gr

&

6934245943 (Ντίνα Μπατζιά)

6977006459 (Κατερίνα Νασιώκα)

technorati tags:, , ,

Blogged with Flock

Δεν υπάρχουν σχόλια: