25 Απρ 2007

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, για φροϋδικούς!

Και κινηματογράφος... φροϊδικός

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Φρόιντ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία και με την υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει αφιέρωμα με τίτλο «Το Ανοίκειο στον Κινηματογράφο» («Παύλος Ζάννας» από Παρασκευή 27 έως Κυριακή 29 Απριλίου).

Η έννοια του ανοίκειου (uncanny), την οποία διατύπωσε ο Φρόιντ, αναφέρεται στην περίεργη ανησυχία που μπορεί να δημιουργήσει στον άνθρωπο κάτι που μέχρι πρότινος του φαινόταν γνωστό και οικείο και συνδέεται άμεσα με το φόβο προς το άγνωστο - είτε πρόκειται για κατάσταση είτε για «τέρας», για σκοτεινό δωμάτιο, για άνθρωπο. Η σύγχρονη ψυχανάλυση συνδέει την αίσθηση του ανοίκειου με την περιοχή εκείνη του μη απωθημένου ασυνείδητου, όπου δεν υπάρχει αναπαράσταση, που μας τρομάζει, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί την πηγή της δημιουργικότητάς μας. Αυτό ακριβώς το στοιχείο του ανοίκειου αποτελεί και το κριτήριο της επιλογής των εννέα ταινιών του αφιερώματος.

Οι έξι είναι μεγάλου μήκους: «Φρανκενστάιν» (1931) του Τζέιμς Γουέιλ, «Η Δίκη» (1962) του Ορσον Ουέλς, «Σολάρις» (1972) του Αντρέι Ταρκόφσκι, «Η λάμψη» (1980) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «Το στοιχείο του εγκλήματος» (1984) του Λαρς φον Τρίερ και «Οι Αλλοι» (2003) του Αλεχάνδρο Αμεναμπάρ. Προβάλλονται και οι μικρού μήκους: «Eating Sausage» της Zia Mandviwalla, «Νο Ordinary Sun» του Jonathan Brough και «The Singing Trophy» του Grant Lahood.

Τις προβολές πλαισιώνουν εργαστήρια και συζητήσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι: Κασσιανή Φελέκη (ψυχίατρος), Εύα Στεφανή (σκηνοθέτις -λέκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών), Ιωάννα Ιεροδιακόνου (επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής-Ψυχανάλυσης), Ρουθ Πάρκιν-Γουνελά (καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του ΑΠΘ), Αννα Ιωάννου (ψυχολόγος), Χριστίνα Αδάμου (διδάσκουσα του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ), Αντουανέττα Αγγελίδη (σκηνοθέτις και πανεπιστημιακός), Σώτη Τριανταφύλλου (συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου), Φανή Τριανταφύλλου (ψυχίατρος), Παναγιώτης Δόικος (λέκτορας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του ΑΠΘ) και Θέμης Κατριός (ψυχίατρος).

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα STEREOSIS έκθεση φωτογραφιών, που αναφέρονται στην αίσθηση του ανοίκειου. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/04/2007

Blogged with Flock

Δεν υπάρχουν σχόλια: