22 Νοε 2007

24/11: Παρέμβαση στη Βία ενάντια των Γυναικών

25 Νοεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα αντίστασης στη βία κατά των γυναικών

Ενδοοικογενειακή βία: Ένα ανομολόγητο έγκλημα

Σάββατο 24 Νοεμβρίου Παρέμβαση στην πλατεία Αριστοτέλους 

Μία στις πέντε γυναίκες ζουν με βίαιο σύντροφο*

Για μία από τις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο δράστης είναι ο σύντροφός της*

Μία στις τρεις γυναίκες στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας*. (* Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου το 2000)

     Η ανδρική βία κατά των γυναικών δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Αφορά όλη την κοινωνία καθώς συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα, το οποίο αντανακλά και συντηρεί τις πατριαρχικές δομές σε όλο τον πλανήτη. Η αποσιώπηση αυτού του ανομολόγητου εγκλήματος –του πιο διαδεδομένου στον κόσμο- πλήττει τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του μισού πληθυσμού της γης και υποβαθμίζει κάθε κοινωνία ηθικά, πολιτισμικά, πολιτικά και οικονομικά.

     Την άνοιξη του 2006 συναντηθήκαμε στη Θεσσαλονίκη μεμονωμένες γυναίκες, γυναικείες συλλογικότητες και φορείς που δραστηριοποιούνται στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό να συντονίσουμε και να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, ξεκινώντας με δράσεις στην πόλη μας. Ένα χρόνο πριν πραγματοποιήσαμε εκδήλωση παρουσίασης του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία και τώρα επιμεληθήκαμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο μόλις εκδώσαμε και διακινούμε για πρώτη φορά. Πιστεύουμε ότι μπορείτε να συνδράμετε, δημοσιοποιώντας το δελτίο μας και ενημερώνοντας για την ακόλουθη παρέμβασή μας.    

Σάββατο 24 Νοεμβρίου: Πλατεία Αριστοτέλους με Τσιμισκή 12 μ.μ.

                

  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ευαισθητοποίησης.
  • Διακίνηση ενημερωτικού φυλλαδίου  (περιλαμβάνει αναφορά στα δικαιώματα που παρέχει στις γυναίκες ο νέος νόμος για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, βασικές συμβουλές προς τις γυναίκες θύματα κακοποίησης και πλήρη κατάλογο των υπηρεσιών και φορέων που παρέχουν υποστήριξη σε θύματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης)

    Αρσις,  Δίκτυο Γυναικών Μεταναστριών Βορείου Ελλάδος, Κέντρο Εργάνη, Praksis,  Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στην Κακοποίηση

Blogged with Flock

Δεν υπάρχουν σχόλια: