7 Μαρ 2007

Πέθανε ο Baudrillard...

Σε ηλικία 77 ετών
«Έφυγε» ο γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Ζαν Μποντριγιάρ


Παρίσι

Την τελευταία του πνοή άφησε στο Παρίσι, σε ηλικία 77 ετών, ο Γάλλος κοινωνιολόγος και φιλόσοφος Ζαν Μποντριγιάρ. Ο Μποντριγιάρ απετέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς μεταμοντέρνους διανοητές.

Σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο που είχε αναλάβει την έκδοση των βιβλίων του, ο Μποντριγιάρ πέθανε στο σπίτι του στο Παρίσι, μετά από «μακριά ασθένεια».

Ο Μποντριγιάρ γεννήθηκε το 1929 στο Ρενς, σπούδασε γερμανική φιλολογία έζησε κάποια χρόνια στη Γερμανία και επέστρεψε στη Γαλλία ως διδάκτωρ κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris - X Nanterre. Μετέφρασε στα γαλλικά Μπέρτολντ Μπρεχτ, Πέτερ Βάις και Ε. Μύλμαν.

Ο Μποντριγιάρ έγραψε περίπου πενήντα βιβλία και ήταν διάσημος για την κριτική που ασκούσε στους μηχανισμούς της καταναλωτικής κοινωνίας.

Υπήρξε φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, πολιτικός σχολιαστής και φωτογράφος. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα είναι τα Αμερική, H διαφάνεια του κακού, Η έκταση της επικοινωνίας, Ο καθρέφτης της παραγωγής, Το σύστημα των πραγμάτων και L' Echange symbolique et la mort.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικόtechnorati tags:,

Blogged with Flock

Δεν υπάρχουν σχόλια: