16 Δεκ 2007

Μετακομίζουμε και σας Περιμένουμε!

www.criticalpsygreece.org

Μετά από 1+ μήνα κατασκευών, η νέα διεύθυνση του ιστολογίου "Για μια Κριτική και Ριζοσπαστική Ψυχολογία" θα είναι στο www.criticalpsygreece.org, χρησιμοποιώντας πια το ανώτερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα και το hosting του wordpress.

Από την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, ένα χρόνο μετά την αρχική εμφάνιση του blog στην παλιά διεύθυνση του blogspot, μετά από 10.000 περίπου επισκέψεις, συνεχίζεται η προσπάθεια για μια κριτική και ριζοσπαστική ψυχολογία στην Ελλάδα σε νέα διεύθυνση. Οι νέες δημοσιεύσεις θα αναρτώνται εδώ και η παλιά διεύθυνση θα παραμείνει ως αρχείο.

Για την ταυτότητα της ιστοσελίδας (που παραμένει η ίδια), μπορείτε να δείτε περισσότερα στην σχετική σελίδα.

Τι άλλαξε;

Καταρχάς το lay-out της ιστοσελίδας, με διαφορετικό banner (που προσαρμόζεται σε όλες τις ιστοσελίδες και βασίζεται στο εξώφυλλο του καινούριου δίσκου του πολύ καλού jazz σχήματος “the bad plus”) και δυο πλευρικές στήλες αντί για μια. Υπάρχει πια η δυνατότητα tagging των αναρτήσεων, και έχουν προστεθεί αρκετοί σύνδεσμοι, χωρισμένοι σε κατηγορίες, στη δεξιά πλευρική στήλη.

Αυτό που είναι νέο και σημαντικό είναι το συνεχές αφιέρωμα στη στρατευμένη έρευνα (militant research) που σε διαφορετικές σελίδες από την κεντρική (μια άλλη αλλαγή) θα δημοσιεύει μεταφράσεις και πρωτότυπα κείμενα που αφορούν τη θεματική αυτή, με σκοπό να παρουσιάσει τη μεθοδολογία πολιτικής και ιδεολογικής έρευνας και να προωθήσει τη χρήση της για την κατεύθυνση της κοινωνικής αλλαγής.

Επίσης, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα κοινωνικής δικτύωσης library thing και την τεχνολογία RSS υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης βιβλιογραφίας σχετικής με την κριτική ψυχολογία και την πολιτική πράξη, με όλα τα αναγκαία βιβλιογραφικά στοιχεία. Βιβλιογραφία που μπορεί να εμπλουτίζεται συνέχεια.

Οπότε, δεν έχετε παρά να το προσθέσετε στους σελιδοδείκτες σας.

email επικοινωνίας: criticalpsy [dot] greece [at] gmail [dot] com

Blogged with Flock

15 Δεκ 2007

Εκδήλωση Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης

Το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), τιμά δύο ημέρες τον ΟΗΕ με συμπληρωματικό μήνυμα, την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών (18 Δεκεμβρίου) και την «Διεθνή Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης» (20 Δεκεμβρίου),οργανώνοντας εκδήλωση την ΠΕΜΠΤΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008στο Αμφιθέατρο «Αντ. Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), με το ακόλουθο πρόγραμμα: 

18.00: Έναρξη με χαιρετισμούς προσκεκλημένων. 

18.15: «ΑΪΝΣΤΑΙΝ, Ο ΠΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ» αναφορά στις αντιρατσιστικές και φιλειρηνικές ιδέες του κορυφαίου επιστήμονα του 20ου αιώνα μέσα από το βιβλίο

 «Αγαπητέ Αϊνστάιν» των Ευθύμη Παπαδημητρίου και

Πάνου Τριγάζη.

Μιλούν οι συγγραφείς, διαβάζει ο ηθοποιός  Γιάννης Βόγλης. 

19.00: «ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΕΞΟΡΙΑΣ»:  

- «Μεταναστευτική εμπειρία  στην Ελλάδα μέσα από κείμενα μεταναστών»: Ελένη Καρασαββίδου (ΤΕΠΑΕ, ΑΠΘ). 

«Η Ελληνική μετανάστευση στη Γερμανία»: Χάρης Κατσούλης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο). 

«Νύφες: Εικονική πραγματικότητα για τις γυναίκες από την Αλβανία»: Αλίνα Ρεζντά, φιλόλογος, Δίκτυο Γυναικών Μεταναστριών. 

-          

 «Μετανάστευση και μεσογειακός κινηματογράφος»:

Εύα Διαμαντοπούλου (Τμήμα ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών).


ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π.)

Κολοκοτρώνη 31, 105 62 Αθήνα, τηλ. 210 3247364, fax 210 3224344

Blogged with Flock

14 Δεκ 2007

Πενθήμερη Στάση Εργασίας στο Δρομοκαϊτειο των απασχολούμενων-χρηστών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ- ΧΡΗΣΤΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ. ΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΛΠ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΓΙΑ 1 ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΡΟΝΟ!!!

ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ

ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 343

Τηλ. Επαφής 210-5404172

e-mail: syneleysi.thesimo@gmail.com

Χαϊδάρι 13/12/2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γενική Συνέλευση των απασχολούμενων-χρηστών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στα εργαστήρια και τις ΘΕραπευτικές ΣΥνεργατικές ΜΟνάδες (ΘΕ.ΣΥ.ΜΟ) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» αποφάσισε την πραγματοποίηση πενθήμερης ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από 14/12/2007 έως 20/12/2007 διεκδικώντας:

  1. Άμεση καταβολή του πενιχρού ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ επιδόματος (117-176 ευρώ το μήνα), το οποίο ΕΠΑΨΕ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο εδώ και 1 χρόνο, ενώ εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε κανονικά, ανασφάλιστοι και χωρίς καμία αύξηση εδώ και πολλά χρόνια.
  2. Αύξηση του παραπάνω ποσού (το οποίο για τους περισσότερους από εμάς αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος) ώστε να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις ανάγκες μας.
  3. Εξομοίωση των συνθηκών εργασίας και ασφάλισης με τις εργασιακές συνθήκες των θεσμοθετημένων από το Υπουργείο Υγείας, ΚΟΙνωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης. (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε).

Ο καθένας από εμάς κάνει έναν αγώνα για ένταξη στο κοινωνικό σύνολο και ισότιμη μεταχείριση . Εμείς ανταποκρινόμαστε εδώ και χρόνια στις θεραπευτικές και εργασιακές υποχρεώσεις μας γι’ αυτό ζητούμε και αντίστοιχη αντιμετώπιση από την πλευρά της πολιτείας.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΥΛΕΥΣΗ ΤΩΝ

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΘΕ.ΣΥ.ΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»

από το indymedia

Blogged with Flock

13 Δεκ 2007

H συνεχής εργασία των ερευνητών και η 'Αντιγόνη'

Χθες λοιπόν, είχε Γενική απεργία στη χώρα, και μια μεγάλη συγκέντρωση.
Δεν κυκλοφορούσαν Μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες βεβαίως βεβαίως, πολλές τράπεζες, ΜΜΕ, ακόμη και μαγαζιά μικρά (βέβαια όχι στο χώρο της πορείας και στο κέντρο).
Ακόμα και μια συναυλία που ήταν να γίνει στο Αν ακυρώθηκε (οι of Montreal, αν ενδιαφέρεστε). Δεν υπήρχαν πτήσεις για να φτάσει το συγκρότημα...

Αλλά αυτοί που παράγουν πλούτο, ιδέες, πληροφορίες, γνώση με τη σκέψη τους πως απεργούν;
Πως κατεβάζουν τους διακόπτες; Πως κλείνουν το μυαλό τους;
Τί γίνεται αν σου έρθει μια καλή ιδέα και είναι ημέρα απεργίας;  Δεν τη σημειώνεις; Την ξεχνάς επίτηδες; Λές θα τη γράψω αύριο;
Και αν είναι απεργία διαβάζεις κάποιο επιστημονικό βιβλίο/σύγγραμμα ή όχι; Ψάχνεις στο ιντερνετ; Ενημερώνεις το blog σου;

Γράφω έτσι αυτοβιογραφικά όχι για να τονίσω τα προβλήματα της άυλης εργασίας στο πανεπιστήμιο, αλλά για να στηλιτεύσω (!) και να κριτικάρω την πρακτική της ΜΚΟ "Αντιγόνη" (Κέντρο Πληροφόρησης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία) που επέλεξε να διεξάγει την ετήσια Στρογγυλή της Τράπεζα για τις διακρίσεις στην αγορά εργασίας και στην πρόσβαση στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια την ημέρα της Γενικής Απεργίας ενάντια στα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης της Ν.Δ. για το Ασφαλιστικό.
Και μάλιστα στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ.
Εντάξει, γνωρίζουμε ότι οι καρεκλοκένταυροι της ΓΣΕΕ δεν έχουν και πολλούς ενδοιασμούς για τους νέους εργαζόμενους και την ερευνητική εργασία. Ούτε τόση οργάνωση/προνοητικότητα.
Αλλά από συναδέλφους ερευνητές/ερευνήτριες, και μάλιστα ενός "χώρου" των δικαιωμάτων, του αντιρατσισμού, της "αριστεράς" ή της "οικολογίας" (το εισαγωγικά γιατί και οι έννοιες είναι ασαφείς ούτε ξέρω πως οι ίδιοι αυτοκατηγοριοποιούνται) θα περίμενα περισσότερο σεβασμό στους θεσμούς των εργατικών αγώνων και κυρίως του δικαιώματος στην μη παραγωγή εργασίας. Γιατί η συμμετοχή/προσέλευση σε ένα συνέδριο συνεπάγεται την απόκτηση γνώσης, την παραγωγή κοινωνικότητας, τη συζήτηση, την παραγωγή ιδεών...
Δηλαδή τη συνεχή εργασία.

θα απαντήσει κάποιος ότι, "καλά εντάξει αν θέλεις πας σε ένα συνέδριο, αν δεν θέλεις απεργείς, γιατί κράζεις;" Γιατί η συμμετοχή σε ένα συνέδριο είναι κρίκος μιας αλυσίδας, όπου συμεμτέχουν πολλοί και πολλές: διοικητικοί, ομιλητές, catering, MMMεταφοράς (τέτοια δεν είχε την ώρα του συνεδρίου, άρα ταξί), τυπογραφικά, θυρωρεία, μια ολόκληρη σειρά επαγγελμάτων που συντελούν υπόγεια σε μια διοργάνωση.

Εγώ έκανα απεργία, τι έγινε όμως με την προσέλευση του κόσμου;

Blogged with Flock