25 Ιουν 2007

Νέα Κυκλοφορία από τον Άκη Γαβριηλίδη

Άκη Γαβριηλίδη

"Στον κόσμο των αυθεντικών, είμαστε όλοι ξένοι"


Πανοπτικόν, Θεσσαλονίκη 2007


Αντιγράφω από το οπισθόφυλλο

"Το βιβλίο αυτό μιλάει για το γνήσιο και το(τα) αντίγραφο (-α), το οικείο και το ξένο, για την φιλοξενία, την κληρονομία και τι δώρο. Μπορεί να διαβαστεί ως μια απορριψη του βαρους που συνεπάγεται ένα ανεπιθύμητο και αζήτητο δώρο, το δώρο του "έντεχνου λαϊκού τραγουδιού" και της "υψηλής συνιστώσας" της λαϊκής απόλαυσης. Ή, ως μια επιτελεστική δήλωση αποποίησης κληρονομίας αλλά και ανάδειξης/αποδοχής άλλων, εναλλακτικών ή και ανταγωνιστικών κληρονομιών.

Μπορεί επίσης να διαβαστεί ως ένα sequel της "Αθεράπευτης Νεκροφιλίας", άρα ως μια unauthorised bio(thanato)graphy. Από αυτή την οπτική, πρόκειται για μια κωμωδία τρόμου, στην οποία πρωταγωνιστούν, ως γκέστ (φιλοξενούμενοι αν και ακάλεστοι) στάρ, ο Ζάκ Ντεριντά, ο Γιάννης Σταυρακάκης, η Ουέντι Μπράουν, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Πάολο Βίρνο και άλλοι εκλεκτοί καλλιτέχνες. Στο σάουντρακ ακούγονται οι Τσοπάνα Rave, ο Γιάννης Φλωρινιώτης, ο Στράτος Διονυσίου, οι Roxy Music και οι χειμερινοί Κολυμβητές. Σε μικρούς, αλλά κρίσιμους ρόλους εμφανίζονται ο Οιδίπους, η Αντιγόνη, ο Τεν Τεν, ο Πινόκιο και οι Δόκτωρ Φράνκενστάιν.

technorati tags:, ,

Blogged with Flock

20 Ιουν 2007

24 Iουνίου: "Εδώ Ζούμε) στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης

ampelokhpoi_color.png

Η εθελοντική εργασία θεσσαλονίκης διοργανώνει την Κυριακή 24 Ιουνίου 2007 στις 7:00 μια εκδήλωση στους Αμπελόκηπους ως προφεστιβαλική δράση για το 10ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που θα γίνει στο Πάρκο των Σκύλων στις 29/30 Ιουνίου & 1η Ιουλίου.

Παίρνοντας το νήμα από παλιότερες εκδηλώσεις μας, ο τίτλος της θα είναι «Εδώ Ζούμε», για να δείξουμε ότι ως οργάνωση ζούμε, λειτουργούμε και δραστηριοποιούμαστε στο τοπικό επίπεδο των Δυτικών Συνοικιών, των Αμπελοκήπων, για να τονίσουμε ότι και στους Αμπελόκηπους υπάρχουν πολύ περισσότερες προτάσεις δράσης, συμμετοχής και πολιτισμού από τις κυρίαρχες. Προτάσεις που ανοίγουν προοπτικές συνειδητοποίησης, αλληλεγγύης, ενεργοποίησης και πράξης.

Θα θέλαμε να σας καλέσουμε να συμμετέχετε σε αυτή την εκδήλωση, που θα γίνει μπροστά από το σχολείο της οδού μαραθώνος, κοντά στο στέκι της εθελοντικής εργασίας θεσσαλονίκης.

Θα είναι μια γιορτή με εκπαιδευτικά παιχνίδια στον παιδότοπο, ethnic κουζίνες, εκθέσεις και ζωντανή πολυπολιτισμική μουσική.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 2310 726085 πρωϊνές και απογευματινές ώρες.  

Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης

etheleth@otenet.gr

www.ethelontiki.gr




technorati tags:, , , , ,

Blogged with Flock

19 Ιουν 2007

Προβολή ταινίας για την Εργασιακή Κατάσταση των ψυχικά πάσχοντων



Η ομάδα Ψυχιατρείων της Εθελοντικής εργασίας αθήνας οργανώνει προβολή - συζήτηση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.


Θέμα : Προβολή ταινίας «Πολλά Μπορούμε Να Κάνουμε» (σκηνοθεσία Σταύρος Ψυλλάκης, παραγωγή ΕΠΙΨΥ-Equal, 2005).

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου και ώρα 19.00 θα προβληθεί στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης η ταινία του Στ. Ψυλλάκη «Πολλά Μπορούμε Να Κάνουμε»
Oμιλητής: Θ. Μεγαλοικονόμου( ψυχίατρος , ΨΝΑ Δαφνι)

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα
Άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα-Εργασία-Κοινωνικός Αποκλεισμός

technorati tags:, , ,

Blogged with Flock

18 Ιουν 2007

Δικαιώματα και Ψυχική Υγεία

Αύριο Τρίτη 19 Ιουνίου, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο του Δαφνίου γίνεται ημερίδα για τα δικαιώματα και τη Ψυχική Υγεία. Θα τελεστεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων από τις 9 ως τις 14:30.

το πρόγραμμα είναι:


14:30 09:00 Προσέλευση

09:30 - 11:30 Α΄ Τραπέζι Συντονίζει: Μάτσα Κατερίνα

Φυτράκης Ευτύχης: "Ο ψυχιατρικός εγκλεισμός: από το νόμο στην πραγματικότητα"

Γιαννουλόπουλος Γιώργος: "Δικαιώματα χρηστών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας" Λειβαδίτης Μίλτος: "Καταλογισμός- άρθρο 69"

συζήτηση

11:45 - 12:00 Διάλλειμα

12:00 - 14:00 Μπελαντής Δημήτριος: "Ο ψυχασθενής ως υποκείμενο"

Β΄ Τραπέζι δικαίου Συντονίζει: Παπαδόπουλος Γιάννης

Στρούμου Αλεξάνδρα: "Κοινωνική ενσωμάτωση. Βασικό δικαίωμα. Αναγκαίες προυποθέσεις"

Μεγαλοοικονόμου Θόδωρος: "Η στήριξη των ψυχικά πασχόντων στην άσκηση των δικαιωμάτων τους" 

συζήτηση

Ομιλητές Αστρινάκης Γιώργος: Αν. Διευθυντής ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο

Γιαννουλόπουλος Γιώργος: Αν. μέλος Επιτροπής Υ.Υ. για τα δικαιώματα των ψυχασθενών.

Καρατζογιάννη Αθηνά: Εκπρόσωπος ΔΥΨΑ

Λειβαδίτης Μίλτος: Αν. Καθ. Κοιν. Ψυχιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Μάτσα Κατερίνα: Διευθύντρια 18 Άνω δρ Ψυχίατρος ΨΝΑ Δαφνί

Μεγαλοοικονόμου Θόδωρος: Διευθυντής Ψυχίατρος

Μητροσύλη Μαρία: δρ Νομικής - Δικηγόρος πρώην βοηθός Συνήγορου του Πολίτη

Μοναχού Μαρία: Νοσηλεύτρια ΨΝΑ Δαφνί

Μπελαντής Δημήτριος: Νομικός

Παπαδόπουλος Γιάννης: Αν Διευθυντής ΨΝΑ Δαφνί

Στρούμπου Αλεξάνδρα: Πρόεδρος ΠΟΣΟΨΥ

Φυτράκης Ευτύχιος: δρ Νομικής ειδικός επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη

Χαμογεωργάκης Θεμιστοκλής: Διευθυντής ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο

Email επικοινωνίας: skorosk@yahoo.com


technorati tags:, , , ,

Blogged with Flock

Αστυνομική Βαρβαρότητα κατά Ψυχικά Πάσχοντων

Κείμενο Καταγγελίας της κακοποίησης ατόμου με προβλήματα ψυχικής υγείας από την Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

 

Η  Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση καταγγέλλει τη δολοφονική κακοποίηση ατόμου με προβλήματα ψυχικής υγείας, που έγινε στις 22 Μαίου στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας και η οποία είχε ως αποτέλεσμα το άτομο αυτό να βρίσκεται στο «Θριάσιο» σε κωματώδη κατάσταση, διασωληνωμένο και με αβέβαιη την πρόγνωση για τη ζωή του, καθώς και για το βαθμό αναπηρίας που θα έχει, αν τελικά ζήσει.

 

Επρόκειτο για ένα άτομο γνωστό στην περιοχή για τα ψυχολογικά του προβλήματα, που θεωρήθηκε ότι ενοχλεί φραστικά τους γύρω του, χωρίς να προβάλλει κανενός είδους απειλή. Αντί να τύχει βοήθειας και μέριμνας να διακομιστεί σε κατάλληλη μονάδα ψυχικής υγείας, έπεσε θύμα του «θεραπευτικού σωφρονισμού» στον οποίο επιδίδονται όλο και πιο ασύδοτα τα λεγόμενα «όργανα της τάξης».

 

Το περιστατικό αυτό, το οποίο, όπως και πολλά άλλα, έγινε προσπάθεια να αποκρυφτεί και να μη πάρει δημοσιότητα, θα περνούσε ως «προϊόν αυτοτραυματισμού», αν δεν υπήρχαν «ενδιαφερόμενοι τρίτοι» να το αναδείξουν.

 

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί, χωρίς να γίνεται γελοίος, ότι είναι και αυτό ένα «μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό»; 

 

Αντίθετα, εκφράζει ανάγλυφα το βαθύ ρατσισμό και την απαξίωση με την οποία διαποτίζονται τα σώματα των σύγχρονων «πραιτόρων» απέναντι σε όλων των ειδών τους «διαφορετικούς» - «ενοχλητικούς» και ανεπιθύμητους, «άχρηστους» ή «επικίνδυνους» για τη νεοφιλελεύθερη δημόσια τάξη, και, ως εκ τούτου, με κάθε τρόπο αναλώσιμους : ψυχικά πάσχοντες, τοξικομανείς, μετανάστες, τσιγγάνους, μικροπαραβάτες, αλλά και διαδηλωτές και πολιτικούς ακτιβιστές. Ολους αυτούς, δηλαδή, που αδυνατούν να προσαρμοστούν, παρεκκλίνουν ή συνειδητά αντιτίθενται σε όρους, πρότυπα και κανόνες όλο και πιο στενούς και ασφυκτικούς (τους όρους των επισφαλών συνθηκών ύπαρξης), που αποκλείουν μια ολοένα διευρυνόμενη πλειοψηφία.

 

Ως προς το ειδικότερο ζήτημα της αντιμετώπισης των ψυχικά πασχόντων, υπάρχει μια μακριά ιστορία απαράδεκτης μεταχείρισής τους καθώς, σε εφαρμογή των διατάξεων για αναγκαστική νοσηλεία, παραδίδονται στη αυθαίρετη μεταχείριση των αστυνομικών, που τους συλλαμβάνουν και τους συμπεριφέρονται «κατά την κρίση τους», προκειμένου να τους μεταφέρουν στις μονάδες νοσηλείας, περνώντας συχνά μέρες και νύχτες (ιδιαίτερα στη επαρχία) μέσα στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, μέχρις ότου γίνει δυνατή η μεταγωγή, καταπατώντας κάθε έννοια ανθρωπίνου και δημοκρατικού δικαιώματος.

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα δύο τρίτα των εισαγωγών στα ψυχιατρεία και στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων είναι αναγκαστικές νοσηλείες, τότε καταλαβαίνει ότι η ψυχιατρική στην Ελλάδα εξακολουθεί να λειτουργεί με κύριο διαμεσολαβητή για την εισαγωγή των ψυχικά πασχόντων την αστυνομία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς μεταχείρισής τους. Αυτό και μόνο το δεδομένο αποτελεί μια από τις πιο αδιάψευστες μαρτυρίες της πλήρους χρεοκοπίας κάθε έννοιας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

 

Ομοίως απαράδεκτο είναι το καθεστώς υπό το οποίο νοσηλεύονται κρατούμενοι με προβλήματα ψυχική υγείας στα ψυχιατρεία και στα γενικά νοσοκομεία, όπου γίνεται μια απροκάλυπτη κατάληψη του χώρου και παρέμβαση στο ιατρικό έργο από τους φρουρούς, που μετατρέπουν το νοσοκομείο σε φυλακή.

 

Απαιτούμε να ριχτεί άπλετο φως στις συνθήκες του δολοφονικού ξυλοδαρμού στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας.

 

Καλούμε τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, τους χρήστες των υπηρεσιών, τις οικογένειες, όλα τα κινήματα και τις οργανώσεις που μάχονται για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων να κινητοποιηθούν άμεσα για να μπει τέλος στην αστυνομική αυθαιρεσία και για ένα ριζικό μετασχηματισμό του συστήματος των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα λειτουργεί με διαδικασίες θεραπευτικής συνάντησης και όχι αστυνομικού εξαναγκασμού και βίας.

 

 

18 Ιουνίου 2007

 

Πανελλαδική Συσπείρωση για την

Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

-Τετράδια Ψυχιατρικής

technorati tags:, , , ,

Blogged with Flock

15 Ιουν 2007

Untitled

Η δεύτερη γενιά στο «Τούνελ 14»

Η διαδρομή που ενώνει: το τρόλεϊ της μνήμης 

   Την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2007, ημέρα την οποία ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει Διεθνή Ημέρα Προσφύγων, θα πραγματοποιηθεί η δημόσια δράση «Tunnel 14» μέσα στο τρόλεϊ της γραμμής 14 (Πλατεία Παπαδιαμάντη – Νέο Ψυχικό). Τη δράση διοργανώνει η Κοινότητα Ανοικοδόμησης (Reconstruction Community) σε συνεργασία με την Ένωση Οργανώσεων Αφρικανών Γυναικών (United African Women Organization) και τον Ελληνοσουδανικό Σύνδεσμο Φιλίας.

   Βασικοί στόχοι, η προβολή των θεμάτων που αφορούν τη δεύτερη γενιά μεταναστών, η ανάδειξη των προβλημάτων ένταξης και κοινωνικοποίησης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί και ζουν στη χώρα μας, και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

   Η γραμμή 14 του ΗΛΠΑΠ, που εκτελούσε την διαδρομή Πατήσια-Αμπελόκηποι, λειτούργησε σαν όχημα για την διακριτική μετακίνηση των μελών της νεο-αφιχθείσας αφρικανικής κοινότητας κατά τη δεκαετία του '80. Η γραμμή αυτή συνέδεε απευθείας τους δύο πόλους διαμονής τους. Όσοι τη χρησιμοποιούσαν είχαν την αίσθηση πως διέσχιζαν την πόλη ακολουθώντας μια ασφαλή διαδρομή, σαν να περνούσαν μέσα από ένα δικό τους «τούνελ».

   Στην προσπάθεια ενεργοποίησης αυτής της μνήμης, το τρόλεϊ 14 παραδίδεται συμβολικά στους ίδιους τους μετανάστες για μια διαφορετική διαδρομή. Στις 20 Ιουνίου 2007, το τρόλεϊ 14 θα μεταφέρει παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, τα οποία θα εκτελέσουν περφόρμανς, προκαλώντας την έκπληξη των επιβατών. Σε μια διαδρομή που ενώνει δύο αστικές περιοχές της «παγκόσμιας» πόλης μας, σε ένα όχημα όπου συναντιούνται διαφορετικοί κοινωνικοί κόσμοι.

   Η δράση θα ξεκινήσει στις 7:00 το απόγευμα από την Πλατεία Παπαδιαμάντη και σε όλη τη διαδρομή θα «συμβαίνουν» και θα «προκύπτουν» πράγματα από τους συμμετέχοντες –παιδιά, εθελοντές, καλλιτέχνες– και τους επιβάτες. Στη συγκεκριμένη διαδρομή η επιβίβαση θα γίνεται δωρεάν, μουσικοί θα μπαίνουν απρόσμενα στις στάσεις του τρόλεϊ, πλαισιώνοντας με τη μουσική τους τον ήχο της πόλης, φωτογραφικές μηχανές θα μοιράζονται στους επιβάτες για να καταγράφουν τα χάπενινγκ.

   Στο τέλος της διαδρομής, θα δοθεί μεγάλη συναυλία στην πλατεία Αμερικής, στην οποία θα συμμετέχουν οι: HAPPY DOG PROJECT, Απόστολος Ρίζος, Φίλιππος Παππάς, ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ, LADYBURST, BONUS TRACK, FTK FFELIPE.

     

Το πρόγραμμα της δράσης στη διαδρομή του τρόλεϊ 14 έχει ως εξής:

19:00  εκκίνηση διαδρομής από την πλατεία Παπαδιαμάντη

    19:20  στάση για περίπου 30’ και πραγματοποίηση της πρώτης περφόρμανς στην πλατεία Αμερικής

19:50  συνέχιση της διαδρομής μέχρι το τέρμα του Νέου Ψυχικού

20:20 επιστροφή από Νέο Ψυχικό προς πλατεία Αμερικής

20:40 στάση και επανάληψη της περφόρμανς στην πλατεία Αμερικής

21:00 συναυλία  

Διοργάνωση:

Κοινότητα Ανοικοδόμησης (Reconstruction Community), Ένωση Οργανώσεων Αφρικανών Γυναικών (United African Women Organization), Ελληνοσουδανικός Σύνδεσμος Φιλίας. 

Χορηγοί και υποστηρικτές της προσπάθειας:

Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Photo Ιγνατιάδης, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, ΗΛΠΑΠ, Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας στο πλαίσιο της καμπάνιας «όλοι ίσοι – όλοι διαφορετικοί», Διεθνής Αμνηστία, ΓΣΕΕ. 
 

Επικοινωνία:

www.reconstruction.gr

info@ reconstruction.gr

&

6934245943 (Ντίνα Μπατζιά)

6977006459 (Κατερίνα Νασιώκα)

technorati tags:, , ,

Blogged with Flock